La tercera edició del Vilart, festival rural d’arts en viu i visuals, arriba el 2 de juliol a Castellbell i el Vilar

Divendres, 17 de juny de 2022 a les 00:00

El festival presenta una jornada d’arts escèniques, amb Glòria Ribera i el duet Tarta Relena, i d’arts visuals, amb cinc exposicions i les intervencions artístiques d’Herois Anònims. De nou, amb entrada lliure i gratuïta per a tothom.

El Vilart torna el dia 2 de juliol a Castellbell i el Vilar per celebrar la seva tercera edició. L’esdeveniment, que tindrà lloc durant tota la jornada de dissabte, però amb el gruix de la programació concentrada a la tarda-vespre, proposa un cartell complet i divers a través de diferents arts escèniques i visuals, en un espai singular amb unes vistes excepcionals a Montserrat. El Vilart va néixer fa tres anys amb la voluntat d’oferir una proposta de qualitat i poc convencional, en un entorn rural privilegiat. L’objectiu de l’organització, també, és descentralitzar la cultura dels grans nuclis urbans, i apropar-la a tots els públics, per això és un esdeveniment totalment d’entrada lliure i gratuït.
 
Parné i Tarta Relena 
El Vilart d’aquest any aposta per dos espectacles principals creats i interpretats per dones. Són propostes innovadores, creatives, amb un toc de crítica social i experimental. L’espectacle ‘Parné’, tindrà lloc el dissabte a les 19h al Jardí Casademont. Glòria Ribera porta un concert performatiu de cuplet i revista, amb l’humor i la crítica per bandera. Un collage de política i glamur que reivindica la vida més enllà de la norma, on el gènere i el poder són els principals pilars d’una col·lecció de cançons censurades els últims cent anys i qui sap demà. L’espectacle que ha passat el darrer any per Fira Tàrrega, el Festival TNT Terrassa, la Fira Mediterrània de Manresa i l’Antic Teatre de Barcelona, ara arriba amb força al Vilar. Marta Torella i Helena Ros formen Tarta Relena, un duet que explora a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Al Vilart mostraran el seu nou espectacle ‘Fiat Lux’, el seu primer disc de llarga durada després de rebre el Premi Enderrock de la Crítica com a Millor disc de Folk al 2019. Un repertori que va des de la tradició oral a la cançó d’autor, sempre agafant les melodies pròpies de l’àrea mediterrània, i fusionant-les amb electrònica experimental. El concert serà el dissabte a les 22:30h al Mas del Puig.


El veïnat del poble serà protagonista de les intervencions artístiques d’Herois Anònims
Aquesta tercera edició del festival porta una proposta original i inclusiva anomenada ‘Herois Anònims’, que es desenvolupa de mà de l’artista plàstic Joan Aguiló, i l’actriu i dramaturga Catalina Inès Florit. Els artistes, motivats per descobrir allò que agermana i que distingeix a una comunitat d'una altra, han creat un projecte multidisciplinari entre art urbà, literatura i creació́ escènica, que cerca l’essència i identitat de l’indret on es realitza. A través dels seus habitants, pretén donar visibilitat a aquelles persones anònimes que creen una riquesa immaterial al lloc on habiten. Durant els dies previs al Vilart, el Joan i la Catalina, coneixeran a diferents habitants de Castellbell i el Vilar, i després, els il·lustraran a mida real en diferents racons del poble. El dia del festival, el 2 de juliol, es farà una ruta guiada amb els artistes perquè expliquin les històries que amaguen les obres.

Taller d’arts plàstiques, exposicions en espais singulars  i gastronomia local 
La primera activitat del Vilart 2022 serà un taller d’arts plàstiques, on les persones que hi participin crearan un layout amb tècniques mixtes, plàstics, roba, flors seques, pastes de textura amb sorra i diferents pintures per assolir una peça amb diversitat cromàtica. Una de les apostes del festival és crear sinergies entre les creadores visuals i el veïnat, per això, les exposicions tenen lloc en espais no convencionals i singulars, que els veïns i veïnes cedeixen el dia del festival. Enguany, hi haurà cinc obres ubicades en aquests espais perquè el públic pugui fer el recorregut. L’horari de visita serà de 18h a 22h. Els treballs seleccionats mostren des d’il·lustració, fins a instal·lació, fotografia o pintura, i són ‘El despertar dels monstres’ de Laura Paz Muñoz, ‘Vòmits Plàstics’ de Mariona Rios, ‘La cara nord’ de Mireia Tudela i Maria Vilarnau, ‘Un Big Bang en miniatura’ de Neus Masdeu i ‘Les aigües on néixer’ de Marta Huguet. Tothom que participi al Vilart podrà gaudir d’una variada oferta gastronòmica local i cervesa artesana a l’aire lliure, serà com edicions anteriors a l’era de cal Pere del Gall.

El Vilart està impulsat per la Magda Puig, veïna de la localitat, creadora escènica i visual, amb el suport de l’Ajuntament de Castellbell i la Diputació de Barcelona. Enguany, s’ha sumat a l’equip, la Marta Vilanova, veïna del Pont de Vilomara, comunicadora i gestora cultural.

Darrera actualització: 17.06.2022 | 12:22