El Vilart, festival rural d’arts en viu i visuals, torna aquest dissabte per celebrar la seva tercera edició

Dijous, 30 de de juny de 2022 a les 00:00

El festival aposta per dos caps de cartell, creats i interpretats per dones, per una banda, l’espectacle ‘Parné’ de Glòria Ribera i el concert del duet Tarta Relena. El programa inclou cinc exposicions i la visita guiada a les intervencions artístiques creades pels Herois Anònims. L’entrada és lliure i gratuïta per a tothom

El Vilart torna aquest dissabte, 2 de juliol, a Castellbell i el Vilar per celebrar la seva tercera edició. L’esdeveniment, que tindrà lloc durant tota la jornada de dissabte, però amb el gruix de la programació concentrada a la tarda-vespre, proposa un cartell complet i divers a través de diferents arts escèniques i visuals, en un espai singular amb unes vistes excepcionals a Montserrat. El festival va néixer fa tres anys amb la voluntat d’oferir una proposta de qualitat i poc convencional, en un entorn rural privilegiat. L’objectiu de l’organització, també, és descentralitzar la cultura dels grans nuclis urbans, i apropar-la a tots els públics, per això és un esdeveniment totalment d’entrada lliure i gratuït.

 

Parné i Tarta Relena

El Vilart d’aquest any aposta per dos espectacles principals creats i interpretats per dones. Són propostes innovadores, creatives, amb un toc de crítica social i experimental. L’espectacle Parné, tindrà lloc el dissabte a les 19h al Jardí Casademont. Glòria Ribera porta un concert performatiu de cuplet i revista, amb l’humor i la crítica per bandera. Un collage de política i glamur que reivindica la vida més enllà de la norma, on el gènere i el poder són els principals pilars d’una col·lecció de cançons censurades els últims cent anys i qui sap demà. L’espectacle que ha passat el darrer any per Fira Tàrrega, el Festival TNT Terrassa, la Fira Mediterrània de Manresa i l’Antic Teatre de Barcelona, ara arriba amb força al Vilar.

 

Marta Torrella i Helena Ros formen Tarta Relena, un duet que explora a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Al Vilart mostraran el seu nou espectacle ‘Fiat Lux’, el seu primer disc de llarga durada després de rebre el Premi Enderrock de la Crítica com a Millor disc de Folk al 2019. Un repertori que va des de la tradició oral a la cançó d’autor, sempre agafant les melodies pròpies de l’àrea mediterrània, i fusionant-les amb electrònica experimental. El concert serà el dissabte a les 22:30h a l’era del Mas del Puig.

 

El veïnat del poble serà protagonista de les intervencions artístiques d’Herois Anònims

Aquesta tercera edició del festival porta una proposta original i inclusiva anomenada ‘Herois Anònims’, que es desenvolupa de mà de l’artista plàstic Joan Aguiló, i l’actriu i dramaturga Catalina Inès Florit. Els artistes, motivats per descobrir allò que agermana i que distingeix a una comunitat d'una altra, han creat un projecte multidisciplinari entre art urbà, literatura i creació́ escènica, que cerca l’essència i identitat de l’indret on es realitza. A través dels seus habitants, pretén donar visibilitat a aquelles persones anònimes que creen una riquesa immaterial al lloc on habiten. Des del passat 22 de juny, el Joan i la Catalina, estan a Castebell i el Vilar fent una immersió en la vida dels veïns i veïnes i seleccionant persones per il·lustrar-les a mida real en diferents racons del poble. El dissabte, a les 20:30h, al Vilar faran una ruta guiada els artistes i els protagonistes que explicaran les històries que hi ha amagades en cada obra.

 

Taller d’arts plàstiques, exposicions en espais singulars  i gastronomia local

La primera activitat del Vilart 2022 serà un taller d’arts plàstiques, on les persones que hi participin crearan un layout amb tècniques mixtes, plàstics, roba, flors seques, pastes de textura amb sorra i diferents pintures per assolir una peça amb diversitat cromàtica.

 

Una de les apostes del festival és crear sinergies entre les creadores visuals i el veïnat, per això, les exposicions tenen lloc en espais singulars, que els veïns i veïnes cedeixen el dia del festival. Enguany, hi haurà cinc obres ubicades en aquests racons del barri perquè el públic pugui fer el recorregut. L’horari de visita serà de 18h a 22h.

 

Els treballs seleccionats mostren des d’il·lustració, fins a instal·lació, fotografia o pintura, i són ‘El despertar dels monstres’ de Laura Paz Muñoz, ‘Vòmits Plàstics’ de Mariona Rios, ‘La cara nord’ de Mireia Tudela i Maria Vilarnau, ‘Un Big Bang en miniatura’ de Neus Masdeu i ‘Les aigües on néixer’ de Marta Huguet.

 

Tothom que participi al Vilart podrà gaudir d’una variada oferta gastronòmica multicultural amb opcions vegetarianes, mexicanes i africanes, i cervesa artesana. La zona de les foodtrucks estarà situada a l’era de cal Pere del Gall, amb unes vistes panoràmiques a Montserrat espectaculars.

 

El Vilart està impulsat per la Magda Puig, veïna de la localitat, creadora escènica i visual, amb el suport de l’Ajuntament de Castellbell i la Diputació de Barcelona. Enguany, s’ha sumat a l’equip organitzador, la Marta Vilanova, veïna del Pont de Vilomara, comunicadora i gestora cultural.

 

 

Darrera actualització: 30.06.2022 | 12:03