Castellbell i el Vilar inaugura dissabte la remodelació de la plaça de la Bauma que a partir d’ara es dirà plaça del Cremallera de Montserrat

Dijous, 4 d’octubre de 2018

Es commemora el 126è aniversari del primer viatge en tren des del municipi

Castellbell i el Vilar inaugura dissabte la plaça del Cremallera de Montserrat que agafa el relleu de la coneguda fins ara com a plaça de la Bauma. El municipi commemorarà dissabte el 126è aniversari del primer viatge en tren des de Castellbell i el Vilar. Antigament el cremallera de Montserrat tenia estació i parada al barri de la Bauma. 

L’Ajuntament ha renovat el paviment, el mobiliari urbà (papereres i bancs) i s’ha col•locat una nova font. També s’han instal•lat gronxadors inspirats en el cremallera de Montserrat perquè els infants puguin gaudir-ne. 

Nou mural
En el marc de l’estrena tots els veïns i veïnes que ho desitgin podran participar en l’elaboració d’un nou mural. El projecte Murals per la convivència arriba a la Bauma. Tothom qui ho desitgi podrà aportar la seva pinzellada al mural a partir de dos quarts d’onze del matí i fins a quarts de dues del migdia. 

Context històric
El 27 de juny de 1892, al barri de la Bauma i per sobre de l’acabat de construir pont de la riera de Merà, hi va passar la primera locomotora d’aquest singular tren de via estreta i de muntanya. Poc mesos després, el 6 d’octubre de 1892 es va inaugurar definitivament el Cremallera de Montserrat que unia Castellbell i el Vilar i la seva estació de ferrocarril amb el monestir de Santa Maria. A Castellbell i el Vilar, i a banda de l’estació Partida a tocar de la gran estació del Nord, al barri de la Bauma, va haver-hi una altra estació més senzilla, i avui desapareguda. Va ser coneguda com a Baixador de la Bauma, on els castellivilarencs podien esperar el tren per pujar a Montserrat. El Cremallera de Castellbell i el Vilar a Montserrat va funcionar fins l’any 1957, seixanta-cinc anys després del seu primer trajecte. Des del municipi i per iniciativa del Centre d’Estudis El Brogit de Castellbell i el Vilar l’any passat es va commemorar el 125è aniversari de la seva fundació. 
 

Darrera actualització: 26.10.2018 | 14:32