Activitats i muntanya


SENDERISME I ESCALADAEl terme de Castellbell i el Vilar gaudeix d’un extens territori que, a partir de la vall del Llobregat, uneix dues de les principals muntanyes i parcs naturals de la serralada Prelitoral Catalana: Montserrat i Sant Llorenç del Munt. Tanmateix, som un poble muntanyós genuïnament montserratí, ja que no només tenim Montserrat de teló de fons, sinó que en formem part. I és en aquesta part del municipi, entre cims com el turó del Marquès, el Bosc Negre o el turó del Comellats (cim més alt de Castellbell i el Vilar amb 575 m.), entre d’altres, on molta gent comença a estimar el territori, a conèixer Montserrat i a endinsar-se en el món del senderisme i l’escalada, entre d’altres activitats de lleure o de muntanya.

XARXA DE SENDERS

Castellbell i el Vilar s’està dotant d’una Xarxa de senders senyalitzats que són, per una banda, de perfil eminentment local i circular; i per l’altre cantó, de caràcter transmunicipal, enllaçant amb l’eix de senders populars d’abast nacional: Camí català de Sant Jaume, Camí de Sant Ignasi, Ruta dels 3 Monts i Camí del Llobregat, entre d’altres senders de gran recorregut.

 

Els itineraris genuïnament castellvilarencs són els següents:

Camí de Sant Cristòfol i Montserrat (5 km., Lineal)
Entre el Burés i Sant Cristòfol (a ponent del terme), aquest itinerari recupera el traçat de l’antic camí veïnal que ja es troba documentat al segle XVIII. Amb l’excepció dels corriols del rasot del Colomer i del turó del Marquès, és un bon camí, agradable, amb bones panoràmiques, entorns boscosos i antics forns de calç. Enllaça amb l’eix de senders populars que comuniquen Montserrat amb Manresa.

Camí del Borràs, el Vilar i la Bauma (5 km. Circular)
Combina camins, algun corriol, escales, trams urbans (el retorn es fa arran de carretera) i 1.300 m. pel camí de l’antiga via del primer cremallera de Montserrat, originària de l’any 1892. Permet conèixer l’antic nucli del Vilar i la Bauma, amb vistes esplèndides sobre el Llobregat i panoràmiques úniques de Montserrat amb l’oportunitat de veure la muntanya sencera, de cap a cap.

Camí del Rec del Burés (1 km. Lineal)
Des del marge esquerre del pont Vell, al Burés, puja arran de l’antic canal fabril (conegut popularment com a Rec), fins a las resclosa que embassa el curs del Llobregat i el canalitza. És un plàcid recorregut per un camí planer amb vistes al riu i a les hortes; amb la possibilitat, si s’escau, d’arribar fins a l’Espai protegit del Meandre de Castellbell i a la desembocadura de la riera de Rellinars, a través d’un corriol obac arran de riu.


Per ampliar-la cliqueu a la imatge amb el botó dret
 
VIA FERRADA  – La Cinglera del Resistent (turó del Marquès)


Podeu consultar el document a la pestanya "documents relacionats"


Aquesta via ferrada de Castellbell i el Vilar, deu ser la única existent al Bages fora de l’àmbit estricte del massís de Montserrat. La Cinglera del Resistent es troba al turó del Marquès, un dels cims castellvilarencs més emblemàtics (345 m.) i integra un itinerari de muntanya, atlètic i aeri, equipat amb cables, graons i altres elements de seguretat.

Aproximació: Des de la zona d’aparcament i d’on es troba el plafó d’informació de la via ferrada (barri del Burés), l’itinerari d’aproximació transcorre pel “Camí de Sant Cristòfol i Montserrat”.

Descripció: L’itinerari consta de 200 metres de via ferrada, la qual es troba complementada amb 3 passos ferrats per superar la cinglera, 3 ràpels i una escala de gat pendular (opcional, per evitar superar el sostre).

Grau de dificultat: L’itinerari inclou tres graus de dificultat, dividits en tres trams successius que, alhora, comprenen des d’un nivell fàcil a un d’extremadament difícil.

 


CIRCUIT D’ORIENTACIÓ

Castellbell i el Vilar també compta amb un circuït permanent d’orientació amb un sistema de controls fixos instal•lats en un territori determinat, amb epicentre al poliesportiu municipal, a l’avinguda de l’Esport. El circuit presenta tres nivells de dificultat: el més fàcil té un recorregut de 1’8 quilòmetres, el de dificultat mitjana, 2’5, i el més complicat de 2’9 km; per fer-los en grup, en família o individualment a partir del mapa que proporciona l’Ajuntament (a escala 1:5.000 amb una equidistància entre corbes de nivell de 5 metres). Així, el nostre municipi ofereix la pràctica d’una nova modalitat esportiva que, a més a més, és una activitat en alça en el camp del lleure i l’oci familiar.

El treball de camp i disseny del circuït d’orientació de Castellbell i el Vilar ha estat realitzat pel Club d’Orientació de Catalunya (COC), i és un dels tres dels quals disposem a la comarca del Bages, juntament amb els de Navàs i d’Aguilar de Segarra. 

Font: Associació Audiovisual de Mitjans Digitals De Castellbell i el Vilar

El Centre Excursionista Corriols al llarg d’aquests anys ha organitzat vàries sortides per tal de conèixer el territori. Adjunt trobareu varis recorreguts pel nostre terme del tot interessants.
Data i hora de la darrera actualitzaciò
08:13  |  20-02-17